2013. november 3., vasárnap

Szappan praktikák

1. Mitől habzik a szappanunk?

Cukor: Hogyan csináld?
Keress egy szappan receptet és legyen  desztillált víz a folyadékod, mérj ki mindent előre, ahogy máskor is szoktad, a kimért vízben oldj fel 10 g kristálycukrot, ezzel oldd a NaOH-t. Tedd be hűtőbe, ha sietsz, akkor a egyenesen a fagyasztóba (nem kell megfagyasztani, csak alaposan lehűteni!)
Ugyanúgy dolgozz, mint máskor,  nem kell megijedned, ha a cukros lúg elszíneződik, ez a karamellizálódás miatt van, és a tejnél is megfigyelheted – ugye, te is rácsodálkoztál, amikor először láttad a kecsketejet a lúggal narancssárga színűvé válni?  Ha véletlenül sem szeretnéd, hogy barnuljon a massza, akkor alaposan hűtsd a cukros vizet!A kész lúgoldat víztiszta ezzel a módszerrel!
A 10 g cukor kevés a karamell szín eléréséhez.
Vigyázz a szappanod túlmelegedhet a cukortól, de tehetsz a szappanodba többet is a cukorból, annál nagyobb buborékok lesznek a szappanodban.
 
Ricinus olaj
Ez is nagyon habzást ad, de a cukorral jobban buborékozik.
Különösen alkalmas sampon- és borotva szappanok készítésére Kókusz olajjal társítva nagyon puha, hoszantartó, nagy buborékú habot képez.

2. Kecsketej 

A szappanod krémes lesz, és  kiváló bőrápoló szer, így  - természetesen – szappanban is helye van.
A következő bőr problémákat enyhítheti a vele készült szappanos mosakodás: ekcéma, pattanásos bőr, száraz, érzékeny bőr, napallergia, fémallergia, korpás fejbőr. Minden szempontból különlegesebb és értékesebb, mint a többi, lúgoldat készítésére alkalmas folyadék   
Nehezebb vele szappant készíteni legalábbis ezt mondják, én elsőre ezzel próbálkoztam nekem sikerült, tehát ezt a tévhitet én cáfolom!

3. Folyadékok a szappanban
Zöldség és gyümölcslevek
Lehet rostos levet is használni az üzletben kapható is jó, és az is, amit te magad préselsz-centrifugázol otthon. A folyadék-állagon a hangsúly; ne álljon meg a kanál benne, ne legyen túl sűrű.
Mik lehetnek ezek a teljesség igénye nélkül, néhány ötlet, de szárnyaljon a fantáziánk szabadon!
- uborka
- narancs
- sárgarépa
- paradicsom
- banán
- alma
- barack
- eper
- spenót
- sütőtök
- szeder
- mangó
- gránátalma
- bodzabogyó
- meggy stb.

Kávé és teák
Óvatosságból hűtsd le ezeket is a NaOH-val való bekeverés előtt, legalább 1 órára!
A teák használatánál figyelj arra, hogy barnára festik a szappanodat! Ha pl. zöld teás szappant készítesz, és zöld színt szeretnél elérni, akkor olyan adalékokat adj a formába öntés előtt a masszához, amiről tudod, hogy megőrzi zöld színét! Pl. menta, csalán stb. őrleményt, vagy zöld agyagot. Friss és szárított növény egyaránt alkalmas a főzetek készítéséhez, a lényeg, hogy szűrd és hűtsd le! Friss növénynél figyelj arra hogy, ne legyen levél tetves, gomba foltos, stb. és alaposan mosd meg, mielőtt a forró vízbe teszed.
A gyógynövény főzetek elkészítése után megmaradó növényt nem feltétlenül kell kidobnod! Ha kinyomkodod, akkor tehetsz belőle a (pudingosodáskor!) a masszához. 1-2 kanálnyi elegendő belőle. Ekkor a szappanban szépen meglátszanak majd ezek a – kisebb-nagyobb – szirmok, levél őrlemény. Nem fog radírozni, és más csodát sem tesz, de feltétlen próbáld ki; nagyon klassz ilyen szappannal tisztálkodni. 
- zöld tea
- fekete tea
- fehér tea
- gyümölcs tea
- rooibos tea
- hibiszkusz tea
- gyógynövény teák (körömvirág, kamilla, cickafark, borsmenta, apróbojtorján, diólevél az adott bőr problémához igazítva)

Sör
A szénsavat ki kell belőle rázni. Nagyon jó bőrünknek, gyulladás csökkentő hatása miatt. Tele van ásványi anyagokkal, vitaminokkal, nyomelemekkel. Úgy használd mint a desztílált vizet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése