2012. december 12., szerda

Szappan javítás

Pontosan nem tudom mi történt, hogy megfázott-e a szappanom, de nem akart megszilárdulni. Újra olvasztottam és glicerinnel elkevertem, nagyon klassz szappanjaim lettek.

Szappan újra olvasztása:
A munka, amit a formába öntés okozott, sajnos nem megmenthető, de legalább a drága olajok, amiket beletettünk ne mennek kárba!
Ha tehát túlmelegedett a szappanmassza, vagy ellenkezőleg: megfázott, vagy nem lett jó az illata, vagy valami egyszerűen nem úgy sikerül a  szappan formába öntésénél, vagy a formából való kiszedéskor: nem baj, itt a csodafegyver, csak újraolvasztjuk a szappant, és máris új esélyt kaptunk a tökéletes szappan megcsinálására. De nemcsak a nem sikerült szappanokat olvaszthatjuk meg. A ki nem dobott régi szappanmaradékok, szappanforgácsok, faragványok is belekerülhetnek ilyenkor a formába, hogy új felhasználást nyerhessenek.


 A táblázat a http://creativiky.hu/linkek/item/463-hibak-okok-megoldasok-c oldalról való.
 hiba  ok  megoldás
A készített szappan nem szilárdul meg
 túlságosan sok folyékony olaj (napraforgó, repce, ricinus...)
vagy: túlságosan sok méz van a szappanaban
vagy túlságosan sok víz (folyadék) van a masszában
 újraolvasztás, és friss szilárd olajokból álló szappanmasszával keverés
vagy kisózás
Néha a türelem is segíthet, de csak fa formában, vagy levegőn (műanyag formából nem párolog el a víz)
 törékeny, töredezett szappan
 1. túl sok NaOH
2. kevés folyadék
3. sós szappanok
 1. kisózás
2. nem szerkezeti, csak optikai probléma, újraolvasztás kevés folyadékkal segíthet.
3. egy-két óra a sütőben (60 fok), vagy néhány nap várakozás segít ezen a problémán
 túl lágy, "omlós" szappan  megfázott a szappan  tedd meleg helyre (sütőbe, kb 50-60 fokra) néhány órát.
 felvágáskor lyukacsos szappan, a lyukak folyadékkal vannak tele  a szappanmasszában fázisszétválás történt: vagy mert nem kevertük eleget, vagy mert túlmelegedett a massza  újraolvasztás(a folyadékkal együtt) vagy kisózás
 olajos szappan  túl sok elszappanosítatalan zsiradék a masszában  várjunk, a dolog néhány hét alatt (az érési idő végére) megoldódik
 A szappan "ereszt", vagy vann benn egy hatalmas lyuk tele olajjal  túlmelegedett massza  újraolvasztás(a folyadékkal együtt) vagy kisózás
 még a keverőformában felhabosodik a szappan, és kihabzik a formából  túlmelegedett massza  erős, gyors keverés, amíg a massza le nem hül
 A massza "majdnem-puddingosodás" után fázisszétválik  túlmelegedett massza. akkor szokott előfordulni, ha túl sok méz vagy más emulgeátor van a masszában, vagy néhány illóolaj is tud ilyet csinálni.  feltesszük a masszát egy edénybe, és vízfürdőben kevergetjük, amíg a fázisok újra egyesülnek. Néha segít a botmixer is, de nem mindig.
 fehér réteg a szappan tetején  A lúgos massza CO2-t szív a levegőből, és a szappan felületére Na2CO3 válik ki. Ez leggyakrabban a formában fordul elő, de néha a kivétel után is.  a réteg ecsettel lemosható.
 fehér pöttyök a szappanban
 1. NaOH kristályok a szappanban (pl tejes szappanokban nem oldódott fel tökéletesen a lúg)
2. Na2CO3 kristályok a szappanban (ha a szappankészítéshez használatos lúgot nem megfelelően tároltuk, és nagy mennyiségű kristályszóda keletkezik benne, ami a lúgoldáskor nem oldódik fel)
 1. kisózás
2. semmi komoly baj, de azért nem túl szép...
 Ha valamiféle nem várt textúrája lenne a szappannak
 1. nem teljes gélesedés (ilyenkor a felvágott szappanban egy szabályos ellipszis található, ami a széleket kihagyja)
2. valamilyen kinyomozhatatlan okból (csillagok állása? hold fázisai?) inhomogén gélesedés
3. túlmelegedett szappanok nem lyukacsos helyein is szoktam ilyet látni
 1. az idő általában megoldja/elhaványitja az ellipszist
2. apróra reszeld le a szappant, keverd meg, és olvaszd újra
3. Ha a szappanban azon a helyen nincs komoly fázisszétválás: semmi komoly baj, idővel el szoktak tűnni a minták
 A szappan nem jön ki a formából
 1. túl lágy szappan
2. a szappan kemény, de tapad a forma falához
 1. a) legtöbbször az idő segít... ...ha van türelmed kivárni (néha több hét, vagy hónap is lehet). Ez főként a "lélegezni" tudó formákra igaz (fa). műanyag formából nem párolog a víz: a szappan lassabban szilárdul.
1.b) próbáld meg néhány percre mélyhűtőbe tenni: ilyenkor a szappanmassza kicsit keményedik: ez néha elég ahhor, hogy kimásszon a formából. Vigyázz! a mélyhűtőben leáll az elszappanosodási reakció. Sose tedd mélyhűtőbe a szappant hosszú időre a teljes reakció lejátszódása előtt!
2.a) tedd mélyhűtőbe kicsit hosszabb időre: a szappan ilyenkor néha kondenzvizet ereszt, a forma és saját maga közé, és ez segyti a kicsusszanást
2. b) még jobb, ha megelőzöd az ilyesmit, és a szappan beöntése előtt kikened a formát szilikonzsírral vagy vazelinnel (olyan olajjal ami nem tud elszappanosodni)
 NaOH kristályok a szappanban  nehéz olyen okot elképzelni, de néha megtörténik. Pl a tejes szappanoknál nem voltunk elég türelmesek, és nem oldottuk fel a lúgot rendesen. ami az oldatban nem oldódott, az a szappanban már nem fog!  kisózás (más megoldás nincs...)
 A szappannak nincs túl jó illata (ammóniaszaga van)  Ez tipikusan kávés, tejes, vagy növényi tejes szappanok betegsége az első napokban
 az idő hamar megoldja: egy hét után semmilyen szagot nem szoktam érezni.
ha mégis: újraolvasztás, újraillatosítás...

2 megjegyzés:

  1. Kedves Judit! Milyen arányban került a masszába glicerin? Nekem is sikerült egy adagnyi szappant hagynom, hogy megfázzanak - szeretném úgy újraolvasztani, hogy a kisebb szilikonformákba önthessem vissza, és szép legyen a végeredmény. Előre is köszönöm a választ.

    VálaszTörlés
  2. Fél kg szappanhoz 1- 2 ek glicerint tettem, kevergettem és amikor homogén massza lett akkor újra öntöttem.

    VálaszTörlés