2013. január 19., szombat

Macerátum készítése(kamilla)


Én most kamilla macerátumot készítettem, de bármilyen növényből hasonló módon készíthető. Ezt a kamilla macerátumot használtam az arc krémemhez is.

Felhasználható olajak lehetőleg hidegen sajtoltak: olíva, mandula, szőlőmag, napraforgó, repce, barackmag.

Néhány ötlet milyen növényekből készülhet:
vanília-  illatos, masszázshoz, potencia növelő, hangulatjavító
répa - naptejbe, zsír-és vízhiányos, laza, érzékeny bőrre
kamilla - érzékeny bőrre,
körömvirág - nehezen gyógyuló sebek,égési sérülésnél, ekcéma, megpattant hajszálerek, reuma, felfekvés és lábszárfekély, száraz, kirepedezett bőr, napégégés
orbáncfű - fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, sebgyógyító, ránctalanító, sejtregeneráló, immunerősítő és hangulatjavító hatású. de fényérzékeny!
petrezselyem- szúnyogcsípésre, kelésre
hársfavirág-ránctalanító
százszorszép -mell feszesítő
rózsa -  illatos, masszázshoz, öregedésgátló, száraz bőrre
bodzavirág - zsíros arcbőrre, ránctalanító

Elkészítése:
Három féleképppen  készülhet:
1. friss növényekből
2. szárított növényekből
3. meleg eljárással (ez a leggyorsabb)

1. Jó minőségű olajjal, tiszta, nem permetezett növényekkel dolgozzunk. A befőttes üvegeket kiforraljuk. A friss növényi részeket először egy napig kiterítve tálcán szárítjuk, hogy veszítsenek a nedvességükből, és ne penészedjen be, ne menjen tönkre az olajos kivonat. Feltöltjük a befőttes üveget. Napos, meleg helyre tesszük, legalább 3-4 hétre . Az érlelés során a macerátumot naponta megkeverjük, és az üveg fedeléről letöröljük a kicsapódott nedvességet (ez elsősorban a friss növényekből készülő kivonatnál lényeges, a száraz növények kivonatait elég az érlelés során naponta felrázni kissé.)

2. Feltöltünk egy nagy üveget szárított gyógynövénnyel, és felönzjük az olajjal, majd lezárjuk. Napos, meleg helyre tesszük legalább 3-4 hétre.Naponta felrázzuk

3. Üveg keverőtálba teszünk egy nagy csomó friss gyógynövényt, olajat öntünk rá. Botmixerrel egy kicsit összezúzzuk a növényt, majd felöntjük még annyi olajjal, hogy jól ellepje. Egy lábasnyi forrásban lévő víz fölé tesszük a tálat, és addig hevítjük, amíg az olaj újra áttetsző lesz. Ekkor visszavesszük a főzőlapot a legkisebb fokozatra, és 2-3 órán keresztül hevítjük az olajat, egészen addig, amíg a növény teljesen összeesik. Egy szűrőn jól átnyomkodjuk az egészet, és üvegbe töltjük.

Mind három elkészítési módnál:
Átszűrjük, és a tiszta olajat hűvös, fénytől védett helyen tároljuk. Ha tovább szeretnénk gazdagítani az ízét, akkor tehetünk bele (lehetőleg szárított) fűszereket. Ezeket az olajhoz adhatjuk már a folyamat elején , de beletehetjük a már átszűrt olajba is. Azt is megtehetjük, hogy a 4-6 hét elteltével nem szűrjük át az olajat, hanem összeturmixoljuk a növényekkel együtt. Ez esetben viszont tartsuk a hűtő oldalában az így készült macerátumot, mert könnyebben és gyorsabban romolhat.

1 megjegyzés: