800 g disznózsír akár használt
200 g napraforgóolaj fáradt
145 g NaOH
380g desztillált víz
1 egész tojás
A zsírt és az olajat felmelegítjük,a lúgot a desztillált vízzel feloldjuk. Mindkettő egyforma meleg legyen. Hideg eljárással a meleg zsírhoz öntjük a lúgoldatot és botmixerrel kikeverjük,
A zsiradékot+lúgoldatot gázon kevergetve nem kis kitartással és kíváncsisággal addig keverem, míg besűrűsödik és az állaga nem változik. Eleinte láthatunk benne picike darabkákat, de tovább főzve lassan besűrűsödik. kb. 2 óra főzés után belekeverünk 1 felvert tojást és botmixerrel elkeverjük.Tisztító funkciója ebben a szappanban nincsen. Mikor elkeveredett, az
addig sárgás szappan hófehérré változott, és olyan lett mint a felvert
tejszínhab. Ez már 1 hét után szárad.
Fontos: Ha mosószappant készítünk, akkor -5%-os
legyen a zsírfelesleg. Ezzel biztosíthatjuk, hogy a szappanunkban
minden olaj és zsír elszappanosodik illetve a szappan még egy kicsit
túllúgozott is lesz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése