2012. február 26., vasárnap

Első szappanjaim

Kecsketejes Shea vajas szappan

Hozzávalók: 500 g kókuszolaj, 200 g shea vaj, 300 g olívaolaj, 100 g ricinus olaj, 100 g szőlőmagolaj, Összesen 1200 g olaj 
172,2 NAOH
456 g folyadék ebből 342 g kecsketej lefagyasztva, 114 g hideg desztillált víz.
1 dl méz  felmelegítve vízzel, ettől sárgás lesz a szappanunk.
Super Fat:  60 g szőlőmagolaj, a legvégén hozzáadva.
Színezés kakaóval, fahéjjal,
Illat: fahéj és szegfűszeg
levendula

Kecsketej probléma:
Hogyan "oldjuk" a lúgot egy szilárd valamiben? 
Mindannyian tapasztaltuk már, hogy a NaOH oldódás közben felmelegíti a oldatot, és az edényt. A tejjel is így tesz! Jól rázzuk össze a lúgot a fagyos tejjel, és rázás közben érezni fogjuk, hogy a tej feloldódik, de (jó esetben) csak egy picit melegszik fel. A lúg oldódásának hőtermelése nagyjából arra elég, hogy felolvassza a tejet, melegítésre már alig futja!

Méz adagolása:
Mézet a gélesedéskor tesszük a szappanba. Kiló olajonként semmiképpen se legyen több, mint egy deci a méz, és mindenképpen hígítsd fel egy kis meleg vízzel, hogy vízszerűen folyjon, mielőtt a szappanba kevered. Ha elég sokat adagolsz, akkor az a csodás sárgás-barnás mézszínű lesz tőle a szappan.

Szappan elkészítése:
A zsiradékokat mérjük ki, és olvasszuk fel! A felolvasztáshoz használhatjuk a tűzhelyet, vagy a hőmérséklet szabályozós sütőt, kb. 60-70 fokra állítva, de a leggyorsabb, ha a mikrohullámú sütőben melegítjük őket. Ezzel azonban vigyázzunk: velem már többször is előfordult, hogy a zsírokkal együtt a műanyag tartóedényt is sikerült megolvasztani!
Ha minden zsiradék folyékony, akkor vegyünk elő egy botmixert! Ez fogja biztosítani azt a gyors keverést, ami a hidegen készült szappanok előállításához szükséges. Vigyázzunk a botmixerrel, ha kevés anyag van a szappanfőző edényben, akkor gyakran „fröcsköl”. Próbáljuk ki először a tiszta zsírokkal, ha ekkor a tálban marad, a lúg hozzáadása után is ezt teszi. Kétes esetben középen kilyukasztott papírral, vagy alufóliával fedjük be a tálat!

A lúgoldatot gyorsan, bekapcsolt botmixer mellett öntsük az olajokhoz. Ez a keverés nagyon kicsi cseppecskékre oszlatja el mind az olajat, mind a lúgoldatot. A reakció ezen cseppecskék felületén játszódik le.
Az elszappanosodás előrehaladtával a cseppecskék felületén szappanmolekulák sorakoznak, amelyek stabilizálják a részecskéket, a massza ilyenkor besűrűsödik, puding állagú lesz. Néhány olaj (pl. a napraforgóolaj) lassan jut ilyen állapotba. Ha gyorsítani akarjuk a folyamatot, oldjunk a zsiradék-lúg keverékben egy kevés kész szappant. Az is segíthet, ha egy kevés etanolt öntünk az elegyhez.
Amikor a szappan pudingos állagú, lekapcsolhatjuk a botmixert. 
Elkészült a nyers szappanmassza. A további adalékokat már kézzel is hozzákeverhetjük a masszához. A nyers szappan ekkor lényegében kész van, már csak színezésre, illatosításra, és egyéb adalékok hozzáadására vár.
Az nyers szappanmassza a körülményektől függően (zsiradék összetétele, pontos hőmérséklet, víz mennyisége)  eltérő sebességgel, lassabban vagy gyorsabban, de keményedik. A szappankészítő mester tehát az olajok és a lúg összekeverése, és a massza formába öntése között nem tudja elhagyni a munkahelyét.
A masszát adalékolás után formába öntjük, letakarjuk néhány réteg textíliával, hogy lassabban hűljön ki, és meleg (25-30 oC) helyre tesszük. Az összetételtől függően egy-két nap múlva szigorúan gumikesztyűben dolgozva kivehetjük a formából. Ha darabolni kell még, azt is ilyenkor tegyük: a szappan ilyenkor még nem túlságosan kemény, viszonylag könnyen alakítható.
Egy-két hét múlva tehetünk egy próbát: Mossunk kezet a szappannal, és alaposan törölközzünk meg. Ha a kezünk 5-10 perc múlva kiszárad, akkor a terméknek bizony még érésre van szüksége. ilyenkor egy-két hét múlva újabb próbát tehetünk. Kb. négy hét alatt teljesen biztosan készen vagyunk.

Superfat
Ez a neve annak az eljárásnak, ami során extra adag olajat teszünk a szappanba, hogy jobb bőrápoló tulajdonságokkal rendelkezzen. Én a biztonság kedvéért is szoktam 5% extra adag olajat hozzátenni, ugyanis ezzel még több esélyt adok a lúgnak, hogy teljesen feloldódjon, és még véletlenül se maradjon vissza a szappanban.
Ha úgy döntesz, hogy te is alkalmazod ezt az eljárást, csak annyit kell tenned, hogy megszorzod a receptben lévő lúg mennyiségét 0,95-tel. Ugyanis ha a lúg mennyiségét csökkented, azzal az olaj arányát növeled a szappanban. Még ennél is egyszerűbb, ha a lúgkalkulátor beállításaiban a superfat mértékét 5%-ban adod meg. Kísérletezhetsz is, 3% és 10% között kipróbálhatod, hol van a te határod. Az 5% csak egy ajánlás, ezt szokták leggyakrabban alkalmazni.
Jobban kontrollálhatod a superfat eljárást, ha az extra olajat akkor adod hozzá a szappanhoz, amikor a masszád elkezd szappanosodni. Ez az a pillanat, amikor az összekevert olaj és lúgoldat elkezd keményedni, és a kanálról (turmixról) lecsöppenő szappan nyomot hagy a keverékben. Ekkor hozzáadhatsz 5% olajat. Ebben az esetben viszont fontos, hogy a lúgkalkulátorban ne számolj a felesleges zsírral! Számold ki a szükséges lúg mennyiségét azzal az olajmennyiséggel, amit a készítés elején adsz a szappanhoz, és tényleg csak ezen felül adj még hozzá valami olajat/zsírt a legvégső stádiumban.
Írtam, hogy az utólagos hozzáadással jobban kontrollálhatsz. Ez azért van, mert ha a legvégén adsz hozzá a szappanhoz pl. kakaóvajat, akkor a kakaóvajad fog megmaradni benne, ezáltal lesz egy extra hidratáló hatás a szappanban. Ha a legelején csökkented a lúg mennyiségét, akkor az olajkeverékedből fog több maradni a szappanban, nem egy meghatározott alkotóelemből.
Segítség  a szappan kiszámításához, és néhány hasznos info:
Lúgkalkulátor
Tartsátok be a biztonsági előírásokat a szappan készítésnél.
3 megjegyzés:

 1. Szia!
  Ebből a receptből mennyi szappan lesz?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Elég sok, de függ a forma méretétől is. 20-25db közepes méretű.
   Judit

   Törlés
 2. Üdv. Hideg eljárásnál az Sf. nem működik bizonyíthatóan. Hiszen a szappanosodás még nem zajlott le, tehát a lúg lehet, hogy elsőként az Sf-nek szánt olajat szappanosítja el. Nem válogat a szerint, hogy mi mit akarunk a szappanunkban hagyni. Meleg eljárásnál az utólag hozzáadott anyagogat a lúg már nem bántja, tehát ha babassut teszünk bele Sf-nek akkor írhatjuk, hogy babassu olajos szappan. Remélem tudtam segíteni bárki olvassa is ezt.

  VálaszTörlés