2012. március 27., kedd

Illóolajok

Az illóolajok szerepe a bőrápolásban már régóta ismert. A következő felsorolás összegzi, hogy milyen bőrproblémára milyen olajok használhatók. Ezek alapján eldönthetjük, hogy szappanjaikba milyen illóolajat teszünk.
  • Zsíros bőrre: bergamott, cédrus, citrom, citromfű, édeskömény, geránium, grépfrút, kamilla, levendula, mirha, rózsa, szantálfa
  • Normál bőrre: levendula, jázmin, geránium
  • Pattanásos bőrre: bergamott, boróka, citrom, citromfű, geránium, grépfrút, levendula, szantálfa, teafa
  • Száraz bőrre: cickafark, geránium, jázmin, kamilla, szantálfa, ylang-ylang
  • Érzékeny bőrre: grépfrút, kamilla, narancsvirág, rózsa
  • Kevert bőrre (ezek a kiegyenlítő olajok): geránium, levendula, szantálfa, ylang-ylang

Gyerekeknél kerülendő: inkább semmilyen illóolajat ne használjunk, vagy csak nagyon enyhét, a felnőtt adag 1/3-át, 1/4-ét. Tilos az eukaliptusz, menta, kámfor!

Áldott állapotban lévők kerüljék az ánizs, árnika, bazsalikom, boróka, borsmenta, cédrus, cickafark, ciprus, csombor, csombormenta, fahéj, fenyő, geránium,  illatos verbéna, izsóp,jázmin, kakukkfű, kámfor, koriander, majoranna, muskotályzsálya, olasz szalmagyopár, oregánó, pálmarózsa, rozmaring, szegfűszeg, szerecsendió, tárkony, tuja , varádics, vasfű vagy a zsálya illóolajak használatát. Ezek görcsöket, vetélést okozhatnak. A terhesség korai szakaszában a következőket sem szabad használni:  zsálya, rózsa, jázmin, kamilla. Később már mértékkel lehet.

Napozás előtt kerüljük a citrusfélék olajainak alkalmazását, valamint a fogpiszkálófű és az angyalgyökér illóolajok használatát, mert ezek fényérzékenyítő olajok, és fény hatására a bőrön kiütéseket okozhatnak. 

Magas vérnyomásra nem jó a kakukkfű, rozmaringok és a zsályaolaj.

Epilepsziásoknál rohamot válthat ki a következő: bazsalikom, borsmenta, cédrus, ciprus, édeskömény, izsóp, kakukkfű, kámfor, rozmaring, tuja és a zsálya illóolaja. 

Homeopátiás kezelés alatt kerülni kell a menta, fenyő, eukaliptusz, boróka illóolajok használatát. Alkalmazásuk ugyanis semmissé teheti a kezelés hatását.  

Belsőleg csak szakemberrel való konzultáció után szabad bármilyen illóolajat használni!

Az érzékeny bőr allergiás kiütésekkel reagálhat a következőkre: bazsalikom, babér, eukaliptusz, fahéj, fekete bors, fenyő, gyömbér, hegyi pereszlény és szegfűszeg illóolaj. 


Szappankészítésnél 1 kg olajhoz kb. 30-50 csepp illóolajat tegyünk.
Babaszappan készítésénél vagy semennyit vagy csak keveset. Nagyobb babáknak: 50 csepp édes narancs illóolaj.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése